SOUNDTRACK

Ook al beluister ik nog weinig muziek - mijn gehoor dwingt me grotendeels tot dagen vol (relatieve) stilte - mijn hoofd zit vol muziekjes, thema’s, kenwijsjes, melodietjes en tunes.
Nee, ik ben geen muziekkenner - zoals sommigen zich graag noemen - ik ben een muziekliefhebber. Van heel veel genres. Veel verwaarloosde genres. Niet zozeer pop- of rockmuziek. Wél populaire muziek. Ik erken de kwaliteiten van een goed popliedje evenveel als van een Vlaamse meezinger. Ik kijk door genres heen. Ik gruwel van de goede smaakpolitie die je dwingt om bepaalde artiesten goed te vinden. Daar doe ik niet aan mee en ik neem op dat vlak soms eigengereide standpunten in. Vooral om duidelijk te maken: het zijn mijn oren. Ik ben volwassen genoeg om te bepalen wat ik mooi vinden mag én kan (want bij een sakkerse hyperacusis is dat géén evidentie).


Ik noem geen namen. Of toch: eentje. Georges Delerue. Mijn muzikale held. Mijn patroonheilige. Hij die mijn leven op muziek gezet heeft. Zijn muziek laat ik nog altijd - mondjesmaat - toe. Want ik voel me er gelukkig bij. Over Delerue mocht ik voor het blad Film & Televisie (nu: Filmmagie) een artikel schrijven dat je hier inkijken kan. Voor mij is er geen enkele componist die zijn klasse, warmte en virtuositeit overtreft. Zijn klankkleur is uniek, zijn thema's de mooiste die mijn oren ooit hebben opgevangen. Voor het boek "Brieven aan een geliefde" kreeg ik de kans aan hem mijn liefde te verklaren. Het stukje kan je hier lezen.


Het stemt me blij dat er op YouTube een waaier aan muziek met beeld van Delerue bestaat. Sommige opnames getuigen van huisvlijt want de medley's zijn niet te tellen. Voor wie wil horen waarvoor Delerue stond: allemaal handige auditieve geheugensteuntjes.


Georges Delerue, met wie ik een verbond voor het leven sloot, duikt vaak op in "Jour de Fête", het programma met filmmuziek dat ik sinds het weekend van 23/24 januari samenstel en presenteer via de webradio www.soundtrackfm.eu.

Het kenwijsje vooraan is overigens ook van zijn hand. Het heet "L'Amour A Vingt Ans" en komt uit "Antoine Et Colette" uit 1962.


Soundtrackfm. Een nichezender. Waar ik me helemaal uitleven kan. Waar ik de vrije keuze heb. Anders stap ik - als radiostem - niet meer in een project.

Hieronder kan je telkens de playlist vooraf raadplegen van wat ik laat horen én alle vroegere afleveringen herbeluisteren via het archief.

Natuurlijk hoop ik je te mogen begroeten. Gewoon de website van de zender opzoeken in de vooravond (om 18u) op zondag. Voor een uurtje eigenzinnige filmmuziekkeuzes.

PLAYLIST AFLEVERING 23

Zondag 18 april 2021


Thema uit Franse komedie

Faites Sauter La Banque (Raymond Lefevre) (1963)


Jaren 90

The Hand That Rocks The Cradle (Graeme Revell) (1992)

Jaren 80

The Accidental Tourist (John Williams) (1988)


Jaren 70

Silent Movie - Wheelchair Chase (John Morris) (1976)

 

Vier thema's uit één & dezelfde waardevolle soundtrack
Dr. Zhivago (Maurice Jarre) (1965)


Jaren 50 of vroeger

Désirée (Alex North) (1954)

 

TV-tune

The Magician (Patrick Williams) (1973-1974)

Jaren 00

World Trade Center (Craig Armstrong) (2006)

Le Collier Rouge (Johan Hoogewijs) (2018)

Drie filmthema's rond één & dezelfde acteur: JOHN HURT

Partners (Georges Delerue) (1982)
Rob Roy (Carter Burwell) (1995)
Tinker Tailor Soldier Spy (Alberto Iglesias) (2011)

 

Thema uit Franse komedie

Robert & Robert (Francis Lai) (1978)