SOUNDTRACK

Ook al beluister ik nog weinig muziek - mijn gehoor dwingt me grotendeels tot dagen vol (relatieve) stilte - mijn hoofd zit vol muziekjes, thema’s, kenwijsjes, melodietjes en tunes.
Nee, ik ben geen muziekkenner - zoals sommigen zich graag noemen - ik ben een muziekliefhebber. Van heel veel genres. Veel verwaarloosde genres. Niet zozeer pop- of rockmuziek. Wél populaire muziek. Ik erken de kwaliteiten van een goed popliedje evenveel als van een Vlaamse meezinger. Ik kijk door genres heen. Ik gruwel van de goede smaakpolitie die je dwingt om bepaalde artiesten goed te vinden. Daar doe ik niet aan mee en ik neem op dat vlak soms eigengereide standpunten in. Vooral om duidelijk te maken: het zijn mijn oren. Ik ben volwassen genoeg om te bepalen wat ik mooi vinden mag én kan (want bij een sakkerse hyperacusis is dat géén evidentie).


Ik noem geen namen. Of toch: eentje. Georges Delerue. Mijn muzikale held. Mijn patroonheilige. Hij die mijn leven op muziek gezet heeft. Zijn muziek laat ik nog altijd - mondjesmaat - toe. Want ik voel me er gelukkig bij. Over Delerue mocht ik voor het blad Film & Televisie (nu: Filmmagie) een artikel schrijven dat je hier inkijken kan. Voor mij is er geen enkele componist die zijn klasse, warmte en virtuositeit overtreft. Zijn klankkleur is uniek, zijn thema's de mooiste die mijn oren ooit hebben opgevangen. Voor het boek "Brieven aan een geliefde" kreeg ik de kans aan hem mijn liefde te verklaren. Het stukje kan je hier lezen.


Het stemt me blij dat er op YouTube een waaier aan muziek met beeld van Delerue bestaat. Sommige opnames getuigen van huisvlijt want de medley's zijn niet te tellen. Voor wie wil horen waarvoor Delerue stond: allemaal handige auditieve geheugensteuntjes.


Georges Delerue, met wie ik een verbond voor het leven sloot, duikt vaak op in "Jour de Fête", het programma met filmmuziek dat ik sinds het weekend van 23/24 januari samenstel en presenteer via de webradio www.soundtrackfm.eu.

Het kenwijsje vooraan is overigens ook van zijn hand. Het heet "L'Amour A Vingt Ans" en komt uit "Antoine Et Colette" uit 1962.


Soundtrackfm. Een nichezender. Waar ik me helemaal uitleven kan. Waar ik de vrije keuze heb. Anders stap ik - als radiostem - niet meer in een project.

Hieronder kan je telkens de playlist vooraf raadplegen van wat ik laat horen én alle vroegere afleveringen herbeluisteren via het archief.

Natuurlijk hoop ik je te mogen begroeten. Gewoon de website van de zender opzoeken in de vooravond (om 18u) op zondag. Voor een uurtje eigenzinnige filmmuziekkeuzes.

PLAYLIST AFLEVERING 27

Zondag 16 mei 2021


Thema uit Franse komedie

Les Vacances De Mr. Hulot (Alain Romans) (1953)

 

Jaren 00
Titanic (James Horner) (1997)

Jaren 80

Le Grand Pardon (Serge Franklin) (1982)

Jaren 70

Days Of Heaven (Ennio Morricone) (1978)

Drie thema's uit één & dezelfde waardevolle soundtrack

The Luzhin Defence (Alexandre Desplat) (2000)


Jaren 60

The Via Veneto (Burt Bacharach) (1966)


Jaren 50 of vroeger

Silk Stockings (Johnny Green/Cole Porter) (1957)


TV-tune

Maigret Theme (Nigel Hess) (1992) - met Michael Gambon als Maigret


Jaren 00

Cast Away (Alan Silvestri) (2000)

Far From The Madding Crowd (Craig Armstrong) (2015)

Vier filmthema's rond één & dezelfde actrice: SHIRLEY MACLAINE

Used People (Rachel Portman) (1992)
Being There (Johnny Mandel) (1979)
Terms Of Endearment (Michael Gore) (1983)

The Trouble With Harry (Bernard Herrmann) (1955)

Thema uit Franse komdie

La Folie Des Grandeurs (Michel Polnareff) (1971)