Kermis

Naast film, schrijven, wandelen, kaarten (en nog 20 andere bezigheden) is kermis mijn passie. Ik vul deze liefde voor mobiel vertier telkens weer anders in. Begon het als een uitgelaten vorm van ontspanning – waarbij ik me in alle hoogtes en richtingen liet zwaaien & zwieren – ondertussen ben ik vooral gefascineerd door hun levensstijl en door oude attracties. In het verleden draaiden we al voor ATV de documentaire “Foorwaarts” (uit op DVD, KLIK HIER) en voor RTV “Kermismakers” (KLIK HIER) samen met regisseur Jelle Janssens. We restaureerden ook een 108 jaar oude kettingzwiermolen van de exploitant Mark Surkol. Voor enkele foto’s van die opknapbeurt in 2007 KLIKT U HIER.

 

In 2009 verscheen een kermisboek dat over De Sinksenfoor gaat en “Een Tapijt Vol Beweging” als ondertitel meekreeg. Het vertelt aan de hand van getuigenissen en interviews van exploitanten maar ook mijn eigen herinneringen over de verhuis van de grote Antwerpse kermis van de Leien naar de Zuiderdokken. De komst van de jaarlijkse kermis – die er 6 weken logeert, langer dan waar ook – heeft ook het Zuid verandert. Ook daar gaat het over in het boek. Het werd een boek met veel fotomateriaal van vroeger en boeiende gesprekken die zowel voor de kermisliefhebber als voor de Antwerpenaar interessant zijn.

Deze kinderfoto werd getrokken in Antwerpen, niet op de Sinksenfoor, maar op de grote julikermis in Namen. Ik was toen 7 jaar. 

Dit werd mijn derde kermisboek, na “Foorwaarts” (1987) en “Roulez Roulez – een draaiboek van de kermis” (1999, geschreven samen met David Detiège). Beide boeken zijn al een tijd niet meer in de handel  en ik heb al gemerkt dat er vooral veel vraag bleef naar “Foorwaarts” van 21 jaar geleden, toen ik als een jonge wolf de kermiswereld verkende. In 2009 kwam er een beperkte derde herdruk, maar die was in 2 maanden weer uitverkocht, dus helaas: geen exemplaren meer in voorraad. Ik kom graag aan de wens van een aantal kermisfans tegemoet door de inleiding ‘het foorwoord’ na al die jaren op deze site te plaatsen. Als u HIER KLIKT, kan u het bekijken.

 

Er blijven veel plannen in mijn hoofd om wat met kermis te doen. De kermiskalender in mei 2011 is één zekerheid, de 3cd box met kermishits is wellicht voor hetzelfde moment gepland.
Verder dromen we luidop van een vervolg op “Kermismakers” bij RTV (er wordt onderhandeld) en plan ik over 5 à 6 jaar een boek over dorpskermissen, bekeken vanuit een heel aparte hoek. En verder heb ik al jaren een (komisch) filmscenario in mijn schuif liggen, dat zich grotendeels op de kermis afspeelt. Of dat er ooit komt, zal de tijd uitwijzen.
Film vraagt veel tijd en daar ontbreekt het me helaas aan. Misschien als ik mijn huidige jobs vaarwel heb gezegd dat ik hier eindelijk werk van maak.

 

In september 2008 mocht ik ook voor het dorp Steenokkerzeel een nostalgische kermis maken in het kader van een weekend rond Expo 58. Enkele beelden kan u HIER BEKIJKEN.

 

Kermis is authentiek volksvermaak dat niet verdwijnen mag.

Bij de links kan u enkele adressen vinden van aanbevolen kermissites.